LISTEN LIVE222222  ENED LIVE24 LOGO 300x150

Πήραν το όνομά τους… Part 2

howigotmyname1

Γράφει ο Danny Abas

pirantoonomatous1

Ο Alice Cooper (πραγματικό όνομα Vincent Damon Furnier) από το Detroit υιοθέτησε το όνομα της μπάντας που είχε φτιάξει το 1964 και διαλύθηκε το 1967. Το όνομα το βρήκε από μία μάγισσα του 17ου αιώνα της οποίας θεώρησε τον εαυτό του μετενσάρκωση.

pirantoonomatous2

Το συγκρότημα των Deep Purple είναι ένα συγκρότημα από την «Αγία Τριάδα» της βρετανικής Hard Rock και της Heavy Metal των 70’ς (οι υπόλοιποι δύο είναι οι Led Zeppelin και οι Βlack Sabbath ). Είναι σίγουρα από τα συγκροτήματα που έχουν επηρεάσει τρεις γενιές καλλιτεχνών της Rock στον πλανήτη. Οι Roundabout όπως ξεκίνησαν το 1968 ήθελαν να αλλάξουν το όνομα τους και βρήκαν έναν πρωτότυπο τρόπο για να αποφασίσουν. Κάθε ημέρα πριν μπουν στο στούντιο για πρόβες άφηναν στον πίνακα των ανακοινώσεων του γκρουπ ένα χαρτί με το όνομα που είχαν βρει. Τελικά επικράτησε το όνομα που είχε αφήσει ο Ritchie Blackmore. Ήταν το αγαπημένο τραγούδι της γιαγιάς του . ( Deep purple Artie Shaw 1939)

pirantoonomatous3

Οι Dire Straits συγκρότημα που ξεκίνησε το 1977 δημιούργησαν το όνομα τους από μία αργκό. Κατά λέξη σημαίνει dire=τρομερός και straits=μικρά κομμάτια ύδατος ανάμεσα σε έδαφος. Η εύρεση μίας ασφαλούς μετάβασης ενός στενού απαιτεί μεγάλη ικανότητα και τύχη. Oι Dire Straits με την καθοδήγηση του Mark Knopfler στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1970 (1977 για την ακρίβεια) έβαλαν το δικό τους λιθαράκι για να εξελιχθεί η classic rock.

 pirantoonomatous4

Η θρυλική αμερικανική μπάντα που σχηματίστηκε στο Λος Άντζελες το 1965 πήρε το όνομά της από το βιβλίο του Aldus Huxley «The Doors Of Perception». Πρόκειται φυσικά για τους Doors. Το συγκρότημα αποτελούσαν οι Jim Morrison (φωνητικά/στίχοι) και Ray Manzarek (κίμπορντς), οι οποίοι είχαν συναντηθεί όταν σπούδαζαν κινηματογραφία στο UCLA, μαζί με τους Robbie Krieger (κιθάρα) και John Densmore (ντραμς) .Θα ήταν καλό αν πέσει στα χέρια σας αυτό το βιβλίο ή κάποιο άλλο του Aldus Huxley να του ρίξετε μια μάτια γιατί από τον συγκεκριμένο κύριο επηρεάστηκε μια ολόκληρη 30ετία τουλάχιστον στην μουσική (και όχι μόνο).

pirantoonomatous5

Οι Led Zeppelin θεωρείται από ίσως το πιο επιτυχημένο κουαρτέτο της δεκαετίας ‘70. Αποτελούνταν από τον κιθαρίστα Jimmy Page, τον μπασίστα και κιμπορντίστα John Paul Jones, τον τραγουδιστή Robert Plant και τον ντράμερ John Bonham. Ήταν ο προάγγελος των Heavy Metal συγκροτημάτων και σχηματίστηκαν το 1968. Το όνομά τους αρχικά ήταν Lead Zeppelin και η αφορμή δόθηκε από τον Keith Moon drummer των Who, που σχολίασε αρνητικά το νέο γκρουπ λέγοντας χαρακτηριστικά: «the group would go down "like a lead balloon"». Ο John Entwistle τοσυνέχισεσχολιάζοντας "more like a lead zeppelin". Τέλος ο Page μετέφερε την φράση στον manager Peter Grant, όπου άλλαξε το Lead σε Led και το συγκρότημα απέκτησε όνομα. Ο Jimmy αλλά και ο Robert θιασώτες αλλά και φανατικοί υποστηρικτές του έργου του Aldus Huxley έδωσαν και μια πιο μυστικιστική έκφανση στην hard rock, όχι τόσο τελετουργική όσο οι Doors αλλά πιο απόκρυφη. Για αυτό οι Led Zeppelin είναι πια μύθος !

pirantoonomatous6

Οι Def Leppard σχηματίστηκαν το 1977 από τον Joe Elliott που είναι μέχρι σήμερα ψυχή του κουαρτέτου. Το όνομα τους προήλθε από το Deaf Leopard, μία έμπνευση του Elliot, επηρεασμένος από τους Led Zeppelin. (Led αντί Lead και Leppard αντι Leopard)

 

sinenteyjeis111

antzenta1111

bvrsasprotinei1111

mousikanea1111

FACEBOOK LOGO TWITTER LOGO INSTAGRAM LOGO 2 YOUTUBE LOGO 2

CHAT