listen live button  ENED LIVE24 LOGO 300x150

To Manchester και η εναλλακτική Rock

manstars

Γράφει ο Danny Abas

Από τη δεκαετία του '70, με τους Sex Pistols (1975) και τους Buzzcocks (1976), όπως και δεκάδες άλλα μεγάλα ονόματα, το Manchester μέχρι και τις μέρες μας αποτελεί το μέρος όπου η μουσική γεννιέται, αναπαράγεται και γιορτάζεται όσο σε ελάχιστες πόλεις στον κόσμο.
“H πόλη που μόνο βρέχει” ήταν μια ρετσινιά που δεν άντεχε το Manchester για αυτό οι κάτοικοι του, βάλθηκαν να αλλάξουν το γκρίζο που κατά συνθήκη υπήρχε στην ατμόσφαιρα και να το κάνουν club Hacienda. Ένα από τα πιο μεγάλα και σημαντικότερα clubs όχι μόνο της Αγγλίας αλλά και όλης της παγκόσμιας μουσικής βιομηχανίας είναι εδώ. Στην 11-13, Whitworth Street West η πρώην αποθήκη για yacht με τα κόκκινα τούβλα έγινε το σημείο μουσικής δημιουργίας από τον Μάιο του 1982 μέχρι τον Ιούνιο του 1997 που τελικά έχασε την άδειά του.
Η Hacienda είχε σαν βασικό χρηματοδότη την Factory Records που στους κόλπους της είχε τους Joy Division ,New Order, Happy Mondays, Durutti Column και τους A Certain Ratio. Μέσα από αυτή την εταιρία ,στα πρώτα τους βήματα , βρήκαν την πρώτη τους στέγη οι Τhe Fall , Orchestral Manoeuvres in the Dark, Cabaret Voltaire, James και οι New Order και αργότερα οι Electronic.
Το πρώτο club που έπαιξε house και acid house ήταν η Hacienda. Εκεί πρωτο-άκουσαν το Holiday με την Madonna on stage αλλά και ξεκίνησε την καριέρα του ο Norman Cook ( Fatboy Slim ).

manstars1

To Manchester όμως δεν ήταν μόνο η Hacienda δεν ήταν μόνο ένα club.
Ήταν ένα ξέσπασμα ενάντια σε ότι ήταν κατεστημένο.
Από εδώ ξεκίνησαν οι Sex Pistols και οι Buzzcocks αλλά και οι μεταγενέστεροι “ημίθεοι” Smiths, Stone Roses, Happy Mondays, The Charlatans, The Inspiral Carpets ,James , Slaughter & The Dogs και αρκετά αργότερα οι Oasis.
Η "Madchester" music απαρτίζονταν από μια πολύχρωμη βεντάλια μουσικών ειδών που ξεκινούσε από την Jamaica και έφτανε στην post punk.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι Chemical Brothers ,αλλά και οι 808 State.


Εδώ γεννήθηκαν και μεγάλωσαν μουσικά ο Richard Ashcroft (Verve) o Jay Kay (Jamiroquai ) , Ian Brown ( Stone Roses) αλλά να μην ξεχάσουμε και τους παλαιότερους Freddie and the Dreamers , Wayne Fontana and the Mindbenders, The Hollies και τους Herman's Hermits.
Το Manchester έφτιαξε το “Καλοκαίρι της Αγάπης” to 1988 κατά τα πρότυπα του Αμερικάνικου “Summer of Love” του 1967 στο San Francisco και η περιρέουσα ατμόσφαιρα έγινε ντοκιμαντέρ με τίτλο “24 Hour Party People”.

 manstars2

Ο κόσμος που ζει στο Manchester υποστηρίζει φανατικά όλους τους καλλιτέχνες που εμφανίζονται στα clubs της περιοχής και είναι η δεύτερη πόλη στην Αγγλία με τις περισσότερες μουσικές σκηνές.
Ο Brian Redhead είχε πει για το Manchester “... is the capital, in every sense, of the North of England, where the modern world was born.. “ ( είναι η πρωτεύουσα της Βόρειας Αγγλίας από κάθε άποψη, εδώ γεννήθηκε ο μοντέρνος κόσμος) .
Και ο Ian Brown συμπληρώνει “ Manchester has everything except a beach” (Το Manchester έχει τα πάντα εκτός από παραλία ).
Από τους A Guy Called Gerald και τους Candyflip μέχρι τους Northside και τους The Mock Turtles το Manchester και οι μουσικές σκηνές του διαμορφώνουν την μουσική που ακούμε σήμερα.

manstars3

Συγκροτήματα που ξέρουμε και ξεκίνησαν από το Manchester:

10cc , 808 State , The 1975 , A Certain Ratio , Badly Drawn Boy , Barclay James Harvest , The Bee Gees , Black Grape , Buzzcocks , The Chemical Brothers , The Durutti Column , Elbow , Electronic , Everything Everything , The Fall , David Gray , A Guy Called Gerald , Happy Mondays , Herman's Hermits , Hurt , The Hollies , Inspiral Carpets , James ,Joy Division , Ludus , John Mayall , The Mindbenders ,
Mint Royale , Mock Turtles , Monaco , Morrissey , Mr. Scruff , New Order , Oasis , Puressence , Simply Red , Slaughter & The Dogs , The Smiths , Space Monkeys , Starsailor , The Stone Roses , Swing Out Sister , Take That , The Ting Tings , Van der Graaf Generator , The Verve , When in Rome .

Mια επίσκεψη θα σας πείσει!

Circle Sinentefksis

Circle Atzenta

O BVR SAS PROTINI

Circle MousikaNea

FACEBOOK LOGO TWITTER LOGO INSTAGRAM LOGO 2 YOUTUBE LOGO 2
 Soundcloud logo    bandcamp