listen live button    

Συνέντευξη Mikro | «Ζούμε τη δημοκρατία της τέχνης με μια δικτατορία να έρπει κάτω από τα σεντόνια.»

mikro11

 

Οι Mikro είναι ένα τετραμελές ελληνικό μουσικό συγκρότημα που δημιουργήθηκε το 1997 στη Θεσσαλονίκη. Είναι ένα από τα πρωτοπόρα ελληνικά συγκροτήματα στην ηλεκτρονική και χορευτική σκηνή με αναφορές στη dance, τη synth-pop και τον ήχο της δεκαετίας του '80, χωρίς να λείπουν οι ηλεκτρικές κιθάρες. Έχουν μια πλούσια δισκογραφία, στην οποία συγκαταλέγεται και το γνωστό soundtrack της ταινίας E-mail.

Συνομιλήσαμε με τον Νίκο Μπιτζένη, ο οποίος μας έδωσε μία συνέντευξη εφ' όλης της ύλης μιλώντας μας και για τα δικά του προσωπικά project.

 

 

Έχουν περάσει περίπου 20 χρόνια από τη δημιουργία του συγκροτήματος. Ποια είναι η πιο όμορφη εμπειρία που είχατε ποτέ και ποια η πιο άβολη;

Η πιο όμορφη εμπειρία είναι όλες οι live εμφανίσεις που είχαμε σε αυτά τα 20 χρόνια, άλλες περισσότερο και άλλες λιγότερο. Δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε κάποια, γιατί όλες είχαν τις ιδιαιτερότητές τους. Η πιο άβολη, ίσως, στιγμή ήταν όταν παίξαμε στα βραβεία ΑΡΙΩΝ. Ήταν σαν να είμαστε έξω από τα νερά μας.

 

Ποιο είναι το στίγμα που έχουν αφήσει οι Mikro μέχρι σήμερα;

Αυτό δεν μπορούμε να το πούμε εμείς, θα είναι σαν να περιαυτολογούμε. Παρόλα αυτά, θα θέλαμε πολύ να μπορούμε να πούμε οτι ανοίξαμε κάποιες πόρτες στην ηλεκτρονική σκηνή στη χώρα μας.

 

 

Από την ελληνική μουσική σκηνή λείπουν οι νέες ιδέες, εκτός των άλλων. Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας για ένα συγκρότημα που δεν κινείται σε mainstream ύφος, όπως είναι οι Mikro;

Δεν υπάρχει μυστικό επιτυχίας. Απλώς ό,τι κάνεις, να το κάνεις με αγάπη και πάθος. Και ό,τι γίνει. Δεν πρέπει να ακολουθούμε την πεπατημένη -όσο γίνεται. Και να μη φοβόμαστε να ξεστρατίσουμε. Όποιος ξεκινάει με τη λογική να «πουλήσει» το πιο πιθανό είναι να βρεθεί προ εκπλήξεων.
Άλλωστε, η έννοια «επιτυχία» είναι λίγο σχετική. Τι είναι επιτυχία; Να πουλήσεις πολλά CD; Να κάνεις live sold out; Να περπατάς έξω και να σου ζητούν αυτόγραφα; Ή να αισθάνεσαι γεμάτος με ό,τι κάνεις; Γιατί τα 3 πρώτα, οι Mikro ποτέ δεν τα πέτυχαν. Το τελευταίο, όμως, σίγουρα ναι.

 

Οι Mikro είναι ένα εναλλακτικό ηλεκτρονικό συγκρότημα με synth-pop επιρροές, όπως οι Depeche Mode και οι Erasure. Από πού εμπνέεστε τη μουσική και ποια είναι τα τωρινά σας ακούσματα;

Η έμπνευση έρχεται από παντού και τις περισσότερες φορές από εκεί που δεν το περιμένεις. Μια συζήτηση, ένα φιλμ, ένα άρθρο, ένας πίνακας ζωγραφικής, μια βόλτα στην πόλη... Τα πάντα είναι έμπνευση. Και οι μουσικές που ακούμε, λειτουργούν σαν το φίλτρο -ή τον καταλύτη.
Τον τελευταίο καιρό ακούμε σχεδόν τα πάντα. Παλιά, καινούργια, pop, rock, trap, hip-hop, electronica… Ζούμε σε μια περίοδο κατά την οποία δεν υπάρχει ένα κυρίαρχο είδος. Και αυτό το βλέπουμε ως καλό. Ο κόσμος έχει ανοίξει πολύ τα αυτιά του και βρίσκεται μακριά από εμμονές και κολλήματα με ένα μόνο είδος μουσικής.

 

Η μεγάλη προβολή που είχατε από την τηλεόραση και το ραδιόφωνο πόσο επηρέασε τελικά τον μουσικό χαρακτήρα του γκρουπ;

Δεν τον επηρέασε καθόλου. Συνεχίζουμε να κάνουμε ό,τι μας αρέσει. Ποτέ δεν ήμασταν έρμαια των media. Παρότι είχαμε αρκετή προβολή, πάντα ήμασταν απομακρυσμένοι ειδικά από την τηλεόραση, με αποτέλεσμα να μείνουμε ανεπηρέαστοι. Ίσως αυτός να ήταν και ο λόγος που οι Mikro ποτέ δεν έγιναν massive. Και αυτό το θεωρούμε ως έναν μικρό άθλο από τη μεριά μας. Βλέπαμε και βλέπουμε όλα αυτά τα παιδιά να προσπαθούν να πετύχουν μέσω της τηλεόρασης και το αποτέλεσμα είναι να πέφτουν σε μια δίνη-παγίδα που τα αποσυνθέτει.

 

Από την εμπειρία σας όλα αυτά τα χρόνια και τη μουσική σας πορεία, πόσο είναι εφικτό τελικά να ζήσεις από τη μουσική;

Είναι πολύ εύκολο. Το κλειδί στην ερώτηση είναι τι εννοείς όταν λες «να ζήσεις». Γιατί, αν το να ζήσεις σημαίνει να έχεις Porsche και βίλα στην Εκάλη, τότε μάλλον όχι. Όχι με αυτή τη μουσική σε αυτή τη χώρα. Σε άλλη χώρα, ίσως ναι. Αν όμως το να ζήσεις σημαίνει μια απλή ζωή, τότε ναι μπορείς. Αρκεί να αγαπάς αυτό που κάνεις, να έχεις ταλέντο και να είσαι λίγο έξυπνος. Και μακριά από «βρυκόλακες». Το σημαντικότερο, ίσως, είναι να κάνεις σωστές επιλογές όσον αφορά τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάζεσαι. Και όσο περισσότερο ανεξάρτητος μπορείς να είσαι, τόσο το καλύτερο. Έχω συναντήσει πολλούς νέους μουσικούς που κυνηγούν το συμβόλαιο με ένα «μεγάλο» label νομίζοντας πως έτσι θα τα καταφέρουν. Μεγάλο λάθος. Ας κάνουν μια έρευνα πρώτα.

 

Με τι άλλο ασχολούνται τα μέλη του γκρουπ;

Όλοι μας ασχολούμαστε αποκλειστικά με τη μουσική. Όχι μόνο με τους Mikro, αλλά και με άλλα project και παραγωγές.

 

mikro12

 

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Υπάρχει κάτι σε κάποιο συρτάρι, κάποια νέα μουσική να την ακούσουμε, να χαρούμε και να χορέψουμε;

Το 2019 θα είναι η χρονιά που οι Mikro θα κυκλοφορήσουν το τελευταίο τους πόνημα. Ο κύκλος θα κλείσει και όλο αυτό θα είναι μια ωραία γιορτή, με όλους τους φίλους μας, με παλιές και καινούργιες δουλειές και με πολύ χορό. Σύντομα θα έχετε νεώτερα.

 

Υπάρχει κάποιο κομμάτι (ελληνικό ή ξένο) που όταν το ακούσατε για πρώτη φορά σκεφτήκατε «μακάρι να ήταν δικό μας»;

Η λίστα θα μπορούσε να είναι τεράστια. Πολλές φορές το έχουμε πει αυτό, όμως πάντα για ξένα τραγούδια. Δεν έχουμε κάτι με τα εγχώρια, αλλά ποτέ δεν μας έκανε κάτι τόσο μεγάλη εντύπωση ώστε να πούμε «μακάρι να ήταν δικό μας»!

 

Ποια είναι η γνώμη σας για την πορεία που έχει πάρει πλέον η μουσική βιομηχανία;

Αυτό είναι μια πολύ μεγάλη κουβέντα για να το αναλύσουμε σε μερικές γραμμές. Επιγραμματικά να πούμε οτι ζούμε τη δημοκρατία της τέχνης με μια δικτατορία να έρπει κάτω από τα σεντόνια. Ο δημιουργός έχει πιο άμεση και δίκαιη επικοινωνία με το κοινό του, όμως το κοινό συνεχίζει να χειραγωγείται εύκολα. Οι ενδιάμεσοι-βρυκόλακες έχουν μειωθεί δραματικά και η ελευθερία του δημιουργού βρίσκεται στο ζενίθ. Τι γίνεται όμως αν ο δημιουργός τελεί υπό κατάληψη;
Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε, είναι πως η τεχνολογία είναι υπέρ των δημιουργών και της τέχνης. Απλά επειδή είναι κάτι πολύ νέο όλο αυτό που συμβαίνει, πρέπει να του δώσουμε λίγο χρόνο ώστε να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις.

 

Τι σκότωσε τη μουσική; Η πειρατεία και το παράνομο downloading ή η κακή διαχείριση των δισκογραφικών εταιριών;

Τη μουσική δεν τη σκότωσε τίποτα. Ζει και βασιλεύει και ίσως περνάει μία από τις πιο ενδιαφέρουσες φάσεις της. Το εμπόριο της μουσικής, από την άλλη, έχει αλλάξει δραματικά σε λίγα μόνο χρόνια. Όλα είναι σημεία των καιρών. Οι συντηρητικές μεγάλες δισκογραφικές έχασαν τη γη κάτω από τα πόδια τους με την ανεξαρτητοποίηση που πρόσφερε η τεχνολογία. Για την κυκλοφορία ενός τραγουδιού 15 χρόνια πριν, χρειαζόσουν το label. Τώρα το μόνο που χρειάζεσαι είναι έμπνευση και φτηνό equipment. Βέβαια, υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος... Όλοι μπορούν πλέον να κάνουν μουσική, να γίνουν DJ με ένα laptop. Αυτό έχει δημιουργήσει μια αφάνταστη μουσική χωματερή, στην οποία θάβονται τα πραγματικά διαμάντια... Γιατί υπάρχουν διαμάντια! Απλώς πρέπει να ψάξουμε για να τα βρούμε πολύ περισσότερο τώρα, σε σχέση με 15 χρόνια πριν.
Όσον αφορά το παράνομο downloading κ.λπ., αυτά είναι περσινά ξινά σταφύλια. Το streaming τα ισοπέδωσε όλα. Γιατί να κατεβάσεις πειρατικά, όταν με 5 ευρώ τον μήνα έχεις πρόσβαση σε όλη ή, έστω, σχεδόν όλη, τη μουσική του πλανήτη; Το τι θα διαλέξεις να ακούσεις βέβαια είναι άλλη ιστορία.

 

Πείτε μας δυο λόγια για την UNDO RECORDS.

Η UNDO είναι το label που φτιάχτηκε από μουσικούς για μουσικούς. Προσφέρει ένα σπίτι, ένα όχημα για να φιλοξενήσει τις δικές μας δημιουργίες και τις μουσικές που μας αρέσουν. Χωρίς φύκια και μεταξωτές κορδέλες. Δεν πουλάμε την «καραμέλα» του promotion, των βινυλίων και της εγγυημένης επιτυχίας πωλήσεων, κάτι που από ό,τι βλέπουμε πουλάει ακόμη στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα οι καλλιτέχνες να χαρίζουν το έργο τους στον βωμό 500 βινυλίων απλώς για να λένε οτι κυκλοφορούν και σε βινύλιο. Λέτε να νοιάζει τον κόσμο αν το τραγούδι μου κυκλοφορεί και σε βινύλιο; Λέτε να νοιάζει τον music supervisor, ο οποίος θα τοποθετήσει το τραγούδι μου σε ένα film, αν κυκλοφορεί και σε βινύλιο;
Το σημαντικό που προσφέρει η UNDO είναι ένα δίκτυο ανθρώπων που πρωτίστως αγαπάνε τη μουσική και έχουν τη διάθεση να τρέξουν πράγματα, τα οποία είναι πολύ σημαντικότερα από 500 βινύλια. Αν και τυπώνουμε βινύλια, δεν είναι αυτή η προτεραιότητά μας. Και στεκόμαστε πάντα με σεβασμό στον μουσικό. Γιατί κι εμείς μουσικοί είμαστε.

 

 

 

Για να κάνεις μια μεγάλη εμπορική επιτυχία στο εξωτερικό, θα πρέπει να υπάρχει και κάποιο μεγάλο label από πίσω ώστε να σε βοηθάει και να σε υποστηρίζει. Ποια είναι η πορεία των Mikro στο εξωτερικό;

Τα μεγάλα label τελείωσαν και μάλιστα πανηγυρικά! To payola (σ.σ λάδωμα) που είχαν καλομάθει τα μεγάλα label πέθανε. Και ζουν μια φρίκη βλέποντας ανεξάρτητους πιτσιρικάδες από το πουθενά να μπαίνουν στα μεγάλα playlist του Spotify χωρίς δεκάρα.
Αυτό που χρειάζεται είναι καλή, ειλικρινής μουσική και έξυπνο promotion. Πέρασε η εποχή που το BBC radio όριζε το «next big thing». Η τηλεόραση είναι ανέκδοτο. Τα περιοδικά επίσης. Όλο το παιχνίδι παίζεται στην ιδέα -το μέσο έχει δευτερεύουσα σημασία. Στην ιδέα πίσω από το project. Και φυσικά οι σωστοί άνθρωποι, που ουδεμία σχέση έχουν με τους αντίστοιχους «σωστούς» ανθρώπους του παρελθόντος. Έχουμε δει στην Αγγλία να χάνονται χιλιάδες λίρες από καλλιτέχνες οι οποίοι πίστεψαν σε PR companies που τους υποσχέθηκαν τον ουρανό με τ’ άστρα. Και έχουμε δει success stories από έξυπνους ανθρώπους οι οποίοι επένδυσαν σε μια τρελή ιδέα με μικρά budgets.
Όσον αφορά τους Mikro, τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα, πατήσαμε ένα pause τα τελευταία 3 χρόνια για να οργανώσουμε τις ζωές μας στο εξωτερικό (μιας και οι 3 από τους 4 μετακομίσαμε στο Λονδίνο) και τώρα ξαναπατάμε play.

 

Εκτός από τους Mikro, ασχολείσαι και με δικά σου project. Πες μας δυο λόγια για αυτά.

Προσωπικά, τα τρία τελευταία χρόνια στο Λονδίνο ασχολήθηκα με τα προσωπικά μου project «Nikonn», «Nick Rezo», «Lookla» και «Barakounta» με πολύ ευχάριστες εξελίξεις, καθώς και με κάποιες συνεργασίες με άλλους producers. Όποιος ενδιαφέρεται, μπορεί να γκουγκλάρει και να ενημερωθεί.

 

Ποια συμβουλή θα δίνατε σε ένα ελληνικό synth-pop συγκρότημα που κάνει τα πρώτα του βήματα στη δισκογραφία;

Νομίζω ότι το έχουμε καλύψει αυτό απ’ όλα όσα έχουμε ήδη πει, αλλά θα το τονίσουμε μία ακόμη φορά: Επενδύστε στη μουσική σας, στον εαυτό σας, γράψτε καλή μουσική και τρέξτε μόνοι σας!

 

Αν υπήρχε μηχανή του χρόνου, πού θα θέλατε να μεταφερθείτε: στο παρελθόν ή στο μέλλον;

Το παρόν αυτή τη στιγμή είναι πολύ πιο ενδιαφέρον από κάθε παρελθόν -αν και θα θέλαμε να ρίξουμε μια ματιά στο κοντινό μέλλον.

 

mikro13

 

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συνέντευξη, ο επίλογος είναι δικός σας με μια ευχή για τους ακροατές του Black Velvet Radio.

Ευχόμαστε σε όλους υγεία πάνω απ’ όλα και ισοροπία. Είμαστε οι επιλογές μας, γι’ αυτό επιλέγετε συνετά.

 

 

Στα παρακάτω links μπορείτε να δείτε όλα τα project:

www.undorecords.com 
MIKRO: http://spoti.fi/2mLhQsM
Nikonn: http://spoti.fi/2FhlQf3
Nick Rezo: http://spoti.fi/2DBsS9L
LOOKLA: https://spoti.fi/2xzIuJG
Barakounta: http://spoti.fi/2CQXt3B

 

Επιμέλεια συνέντευξης: Δημήτρης Πιστιόλας
Επιμέλεια κειμένου: Γεωργία Παπανικολάου

 

Black velvet Radio

Pin It

interviewsbannerok1

agendabannerok1

newartistsbannerok1

newsbannerok1 

 

noizyb2k20

FACEBOOK LOGO TWITTER LOGO INSTAGRAM LOGO 2 YOUTUBE LOGO
 livechat112211  mixcloud111


ENED LIVE24 LOGO 300x150

Internet radio

liveradio logo high resolution

online radio box3

liveonlineradiologo

radiogarden1