listenlive112211 ENED LIVE24 LOGO 300x150

Συνέντευξη Décembre Noir | Το σκοτάδι και η ατμόσφαιρα σε συνδυασμό με το λυρισμό και τον συναισθηματικά εκπληκτικό ήχο

Décembre Noir11

 

Οι Décembre Noir είναι ένα Melodic Death/Doom metal συγκρότημα από την Γερμανία που σχηματίστηκε το 2008. Μετά από αποχωρήσεις και εύρεση νέων μελών το line up κατέληξε με τους Lars Dotzauer (φωνητικά), Sebastian Görlach (κιθάρα), Kevin Kleinschmidt (τύμπανα), Martin Ortlepp (κιθάρα) και Mike Schubert (μπάσο).
Κυκλοφορούν το ντεμπούτο τους άλμπουμ το 2014 με τίτλο “A Discouraged Believer” και γίνονται γνωστοί για την μελαγχολία και τον δυναμισμό της μουσικής τους. Το 2016 κυκλοφορούν το δεύτερο άλμπουμ με τίτλο “Forsaken Earth”, με μια πολύ καλή παραγωγή και αρμονία στον ήχο με την ισορροπία των αργών και γρήγορων ρυθμών, μαζί με την σκληρότητα της μουσικής τους. Το τρίτο άλμπουμ κυκλοφορεί το 2018 με τίτλο “Autumn Kings” και δείχνουν ότι είναι πιστοί στο είδος που εκπροσωπεύουν χώρις να φοβούνται να εντάξουν στοιχεία άλλων ειδών και να πειραματιστούν.
Οι Décembre Noir είναι ένα συγκρότημα που θα μας απασχολεί με τη μουσική τους,
είναι σταθεροί χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν εξελίσσονται και διαχειρίζονται τον ήχο και τους στίχους τους σωστά ώστε να βγαίνει κάθε φορά ένα πολύ ωραίο αποτέλεσμα.
Σίγουρα τους συνιστούμε στους οπαδούς του είδους.

 

Décembre Noir22

 

Μας έκανε εντύπωση το όνομα του συγκροτήματος. Πως το αποφασίσατε και τι συμβολίζει;

Γεια σου Ελένη και όλοι στον Black Velvet Radio. Είμαι ο Κέβιν, ο ντράμερ των Décembre Noir. Σας ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον στο τι κάνουμε.
Δεν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος πίσω από το όνομα “Décembre Noir”. Όταν ξεκινήσαμε το 2008, έπεσαν κάποιες ιδέες και κάπως είχαμε μια ιδέα για το πως το όνομα θα υποστήριζε τη μουσική. Στο τέλος, επιλέξαμε ένα όνομα που μεταφέρει την ιδέα της μουσικής μας χωρίς να την ακούσεις, σε συνδυασμό με μια ποιητική και κομψή έκφραση.

 

Ποιες είναι οι μουσικές σας επιρροές και πως μέσα από τον χρόνο έχει αλλάξει αυτό;

Αυτή η ερώτηση έχει διπλή απάντηση. Από τη μια μεριά, έχουμε πολλές μουσικές επιρροές, κάποιες κοινές, άλλες πολύ διαφορετικές μεταξύ μας. Οι κοινές επιρροές είναι, για παράδειγμα, οι Anathema, οι Katatonia και άλλες παρόμοιες, αλλά οι προσωπικές μας προτιμήσεις εκτείνονται σε όλο το alternative ηχοτρόπιο. Από τους Cure στους Tool και τους Behemoth. Μας αρέσει όλη η καλή μουσική εκεί έξω.
Δεν θα έλεγα οτι έχουν αλλάξει οι προτιμήσεις μας σε βάθος χρόνου. Σίγουρα, μέσα σε 20 χρόνια, υπάρχουν διαφοροποιήσεις, αλλά όχι τόσο άξιες αναφοράς στο διάστημα που ηχογραφούμε.
Από την άλλη πλευρά, οι επιρροές μας δεν είναι τόσο συνειδητές όταν ηχογραφούμε. Δεν έχουμε ευθείες αναφορές σε μουσικές που ακούμε. Τα πάντα είναι μια μίξη του τι νιώθουμε και τι μας αρέσει εκείνη τη στιγμή και τι ακούγαμε τις προηγούμενες δεκαετίες.

 

Τι εξελίξεις φέρνει στον ήχο σας το τελευταίο άλμουμ σε σχέση με τα προηγούμενα και πως έχετε καταλήξει στο προσωπικό σας στυλ;

Πρώτα απ΄όλα, όσον αφορά τον ήχο, έχουμε 2 σταθερούς και 'δυνατούς' συνεργάτες τον Alexander Dietz (Chemical Burn Studio, Bad Kösen, Germany) και τον Eike Freese (Chameleon Studios, Hamburg, Germany) που ξέρουν πως να υποστηρίξουν τις ιδέες μας. Δεν ξέρουμε πως, αλλά είμαστε σίγουροι στο γιατί έχει αλλάξει ο ήχος μας. Την πρώτη φορά που μπήκαμε στο στούντιο με τους Décembre Noir, σκεφτήκαμε, ΄ναι μωρέ, θα τα καταφέρουμε, καμία ανησυχία', αλλά η πραγματικότητα ήταν πολύ πιο σκληρή. Για παράδειγμα, ο παραγωγός μας μου είπε να επιστρέψουμε μετά από λίγους μήνες, αφού πρώτα προβάρουμε τα κομμάτια που θέλάμε να ηχογραφήσουμε. Και το έκανα, όπως και όλοι μας. Έτσι, μπορέσαμε να ηχογραφήσουμε το “A Discouraged Believer”, το πρώτο μας άλμπου, και να βάλουμε νέες βάσεις στην προσέγγιση μας στην σύνθεση των κομματιών μας. Βάλαμε αυτές τις εμπειρίες και τις νέες μας ικανότητες στην δημιουργία του “Forsaken Earth”, του δεύτερου άλμπουμ και επίσης προσπαθήσαμε να έχουμε μια πιο ωμή και φυσική προσέγγιση στον ήχο. Θα έλεγα οτι το “Forsaken Earth” έγινε η βάση του προσωπικού μας ήχου. Από εκεί και πέρα δοκιμάσαμε όλες τις δυνατότητες μας στον ήχο με το “Autumn Kings” και είμαστε πολύ χαρούμενοι με το αποτέλεσμα. Η πυκνότητα, η ατμόσφαιρα και τα βαριά στοιχεία είναι πολύ πιο έντονα από οτι περιμέναμε στο ξεκίνημα των προβών.

 

 

Στο τελευταίο άλμπουμ υπάρχουν Black metal στοιχεία. Είναι κάτι που θα ακούσουμε από εσάς στο μέλλον;

Όπως είπα και πριν, απλά κάνουμε αυτό που νιώθουμε εκείνη τη στιγμή. Μας αρέσει αυτή η απροσδόκητη διαδικασία στην σύνθεση ενός κομματιού. Αυτά τα στοιχεία κρατούν την αντίθεση και προσθέτουν ενθουσιασμό στη διαδικασία.
Για να είμαι ειλικρινής, ούτε εμείς ξέρουμε τι να περιμένουμε στις μελλοντικές μας δουλειές. Είναι σαν μια βάρκα σε θύελλα χωρίς προσανατολισμό. Σίγουρα λατρεύεω οτιδήποτε διαφοροποιείται από το κυρίως θέμα. Ποίηση, black metal, 'διαστημικοί' ήχοι, δυναμικές εκπλήξεις, progressive ρυθμοί.

 

 

Πως αλλιώς θα χαρακτηρίζατε τη μουσική σας εκτός απο την “ταμπέλα” του Melodic Doom Death;

Από τη μια μεριά, δεν μας αρέσουν τα 'κουτιά' με ετικέτες, γιατί σίγουρα δεν μπορούν να πιάσουν όλα τα στοιχεία που προσπαθούμε να εισάγουμε. Αλλά από την άλλη, μια κάποια αναφορά σίγουρα βοηθά να δημιουργήσεις μια εικόνα του τι να περιμένει το κοινό αλλά και πως να προσεγγίσουμε εμείς την δημιουργική διαδικασία. Οπότε ναι, το “melodic death/doom metal” είναι μια καλή βάση για να μην χαθούμε στους πειραματισμούς και την αναζήτηση μας.

 

Το “Autumn Kings” είναι ένα καλοδουλεμένο άλμπουμ με ήχο ναι μεν σκληρό αλλά εξίσου συναισθηματικό. Πόσο δύσκολη είναι η σύνδεση μεταξύ τους για να βγεί αυτό το αποτέλεσμα;

Δεν προσπαθούμε απαραίτητα να έχουμε μια ισορροπία. Όταν συνθέτουμε και προβάρουμε τα κομμάτια απλά γράφουμε οτι νιώθουμε και θέλουμε κυρίως να υποστηρίξουμε την ροή και την ατμόσφαιρα του κομματιού. Μετά από τόσα χρόνια, έχουμε αναπτύξει μια καλή αίσθηση του τι θέλει ο καθένας μας και έχουμε μια ομαλή και θετική διαδικασία στην παραγωγή. Επίσης, νιώθω οτι όλοι μας έχουμε συναισθηματικές προσωπικότητες και μας αρέσει η εξερεύνηση και η έκφραση μιας γενικής μελαγχολίας.

 Décembre Noir3

Πως εμπνέεστε τους στίχους;

Η απάντηση του Λαρς είναι: ΄Στο μεγαλύτερο μέρος τους, οι στίχοι αντανακλούν τη ζωή μου και των δικών μου ανθρώπων. Το φθινόπωρο σίγουρα έπαιξε το ρόλο του. Όλα έχουν να κάνουν με μια αποσύνθεση, την απώλεια της μνήμης και τη μάχη με τους δαίμονες μας. Η απώλεια και η αρρώστεια αγαπημένων ανθρώπων με επηρρεάζει πολύ και με κάνει να αναρωτιέμαι για την ύπαρξη μου. Στο μυαλό μου, είμαι περικυκλωμένος από καταρράκτες δακρύων'.

 

Από το πρόσφατο άλμπουμ “Autumn Kings” ξεχώρισα το “Hymn Of Sorrow” ,θέλετε να πείτε κάτι για το τραγούδι αυτό; Υπάρχει κάποιο τράγουδι που ξεχωρίζετε εσείς ή σημαίνει κάτι παραπάνω για σας;

Δυστυχώς, είναι απλά μια κλασική ιστορία από πίσω. Κατά την ηχογράφηση των demo, δούλεψα και στην ενορχήστρωση των κομματιών. Μια μέρα ΄μαινόμενος στο φως που πεθαίνει' (σ.σ. Στίχος του Dylan Thomas) πήρα την κιθαριστική εκδοχή του κομματιού, πού ήταν περίπου 8 λεπτά, και έκανα κάποιες προσθήκες και γύρω στις 4 με 5 το πρωί έστειλα ένα μήνυμα στους υπόλοιπους, λέγοντας 'σόρρυ, το έκανα πάλι, το Hymn of Sorrow είναι τώρα 11 λεπτά. Το 'πάλι΄ πάει στο οτι το 2015, στο 2ο άλμπουμ, πήρα το “Waves Of Insomnia” και μια παρόμοια νύχτα το δούλεψα ως το ξημέρωμα και έστειλα ένα ίδιο μήνυμα, 'Σορρυ μάγκες, το Waves Of Insomnia είναι τώρα 11 λεπτά και δεν το τελείωσα ακόμα.
Σχετικά με τον Dylan Thomas, ένιωθα οτι το κομμάτι έπρεπε σε κάποιο σημείο να ηρεμήσει, ώστε να ανεβάσει πάλι ρυθμούς με τη τελευτάια μελαγχολική επίθεση. Σε αυτό το ποίημα, βρήκα το κερασάκι για αυτή τη σκοτεινή τούρτα.
Το αγαπημένο μας κομμάτι, εξαρτάται από το πως νιώθουμε κάθε μέρα. Κάποια μέρα είναι το “Hymn Of Sorrow”, άλλες το “Waves Of Insomnia” ή το “The Forsaken Earth”. Ειδικά το “The Forsaken Earth”, είναι από τα αγαπημένα στις συναυλίες. Νομίζω οτι για εμάς, το σημαντικότερο τραγούδι είναι το “Barricades”, γιατί έχει όσα στοιχεία αποτελούν τη μπάντα. Μου αρέσει ειδικά η αντίθεση και η δυναμική του. Από σοφτ στοιχεία σε ακραία και ένα επικό φινάλε.

 

 

Πως θα προτρέπατε κάποιον να ακούσει τη μουσική σας;
Σκοταδι, Κενό, Σκληρότητα. Οι εναρκτήριοι στίχοι του άλμπουμ είναι πιο σημαίνοντες από ποτέ. Το νέο στοιχείο στη δουλειά μας είναι το ενισχυμένο επίπεδο πυκνότητας, ατμόσφαιρας, και σύνθεσης.

 

Τι βρίσκεται στα άμεσα σχέδια σας;
Βήμα με το βήμα προσπαθούμε να παίξουμε περισσότερα live εκτός Γερμανίας. Κάποια σχέδια είναι ακόμα επί χάρτου, οτι είναι ανακοινώσιμο θα το βρίσκετε στο Facebook και στο www.decembre-noir.de. Επίσης, το 4ο άλμπουμ θα αρχίσει να ηχογραφείται σύντομα.

 

 

Θα χαρούμε να σας δούμε σε μια live εμφάνιση στην Ελλάδα. Υπάρχει κάτι που θέλετε να μοιραστείτε με τους ακροατές μας;
Σας ευχαριστούμε για όλη την υποστήριξη. Σϊγουρα θα θέλαμε να έρθουμε στην Ελλάδα κάποια στιγμή. Το ελπίζουμε. Να είστε δυνατοί για την δημοκρατία και για τον εαυτό σας. Μην πιστεύετε τις βλακείες που ακούγονται και που μας οδηγούν στο παρελθόν. Ενισχύστε ότι σας ενισχύει, κρατήστε ψηλά τον πολιτισμό. Να είστε ανοιχτοί στην επικοινωνία σας και στο σκεπτικό σας, ακόμα και αν αυτό δεν είναι ο κανόνας για τους άλλους. Να είστε διαφορετικοί, να είστε καλοί, να είστε μέταλ.

 

Ευχαριστούμε για τον χρόνο σου.

Εμείς ευχαριστούμε για την υποστήριξη. Καλή τύχη με τον Black Velvet Radio.

 

Facebook Page: Décembre Noir
Instagram Page: Décembre Noir

 

Επιμέλεια συνέντευξης: Ελένη Κτίστη
Μετάφραση: Μάριος Ρηγόπουλος

 

Black Velvet Radio

Pin It

interviewsbannerok1

agendabannerok1

newartistsbannerok1

newsbannerok1 

 

FACEBOOK LOGO TWITTER LOGO INSTAGRAM LOGO 2 YOUTUBE LOGO 2
livechat112211 mixcloud111