listenlive112211 ENED LIVE24 LOGO 300x150

Συνέντευξη Soen | «Η κύρια προσδοκία είναι πάντα να παραδώσουμε ένα καλύτερο άλμπουμ από το προηγούμενο»

soen1

 

Η ιστορία των Soen ξεκινάει μεν το 2004 με την πρώτη γνωριμία των Martin Lopez και Joel Ekel αλλα χρειάστηκε να φτάσουμε στο 2010 για να γινει πράξη η επίσημη ίδρυση τους. Ο Μάρτιν περιγράφει την μουσική τους σαν μελωδική, βαριά και δαιδαλώδη.

Το πρώτο τραγούδι του συγκροτήματος, το ‘Fraccions‘, κυκλοφόρησε τον Οκτώβρη του 2010 και το ντεμπούτο άλμπουμ τους, Cognitive, στις 15 Φλεβάρη 2012 με απόλυτα θετικές κριτικές.

Από τη στιγμή που οι Lopez και Ekelοf έφτιαξαν το γκρουπ, οι Soen δεν σταμάτησαν ποτέ να αναλύουν τους εαυτούς τους και την κοινωνία τόσα σαν μουσικοί αλλά και στιχουργικά. Στο Cognitive ακολούθησαν ένα βαρύ, progressive δρόμο πριν αρχίσουν, με το Tellurian του 2014, να νιώθουν πιο ελεύθεροι στη δικιά τους μοναδική οπτική. Το τρίτο τους δημιούργημα, Lykaia ήταν ένα μονοθεματικό ταξίδι σε πιο γήινα μέρη.

Το 4ο άλμπουμ των Soen, Lotus, είναι άλλη μια διαδρομή με διαφορετικές προοπτικές. Ηχογραφήθηκε μεταξύ Ιουλίου και Οκτωβρίου 2018 με παραγωγούς τους David Castillo και Inaki Marconi στα Ghostward Studios. Το Lotus περιλαμβάνει τραγούδια που αποδομούν την μοντέρνα κοινωνία όπως τα ‘Rival‘, ‘Covenant‘ και ‘Martyrs‘ κατασκευασμένα σε ένα ποιητικό χάος. Πάντως, τα ξεκάθαρα μηνύματα είναι παρόντα πάντα βαθιά προσωπικά αλλά και παγκοσμιοποιημένα.

Οι Soen θα περιοδεύσουν το Lotus πανευρωπαϊκά, φέρνοντας την υπαρξιακή τους αναζήτηση και αυτοανακάλυψη σε όποιον τολμάει να τους ακολουθήσει. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα δεν έχει επιβεβαιωθεί κάποια ελληνική ημερομηνία.


Οι SOEN είναι:
Stefan Stenberg – Μπάσο
Cody Ford – Κιθάρες
Lars Εhlund – Πλήκτρα, Κιθάρες
Joel Ekelοf – Φωνητικά
Martin Lopez – Ντραμς

 

soen2

 

Θεωρώ οτι το καινούριο σας άλμπουμ είναι και το καλύτερο σας. Που το κατατάσεις σε σχέση με τα προηγούμενα; Τι άποψη έχεις για τα πρώτα σας άλμπουμ με την εμπειρία και των 4 πλέον;

Martin Lopez: Συμφωνώ οτι είναι το καλύτερο μας ως τώρα. Μου αρέσουν όλα μας τα άλμπουμ αλλά σίγουρα υπήρχαν θέματα είτε με τον ήχο είτε και με την εκτύπωση του cd που τα κατέστρεφαν για μένα. Με το Lotus, νιώθω οτι είναι η πρώτη φορά που πιάσαμε το όραμα που είχαμε εξ αρχής είτε ηχητικά είτε και οπτικά.

 

 

Ποια ήταν η προσέγγιση σας και οι προσδοκίες σας όταν ξεκινήσατε τις ηχογραφήσεις του Lotus;

Martin Lopez: Η κύρια προσδοκία είναι πάντα να παραδώσουμε ένα καλύτερο άλμπουμ από το προηγούμενο. Εκτός αυτού θέλαμε να έχουμε έναν ήχο που θα ήταν πραγματικά heavy αλλά και με εμφανή διαφοροποίηση ανάμεσα στα όργανα. Θέλαμε έναν ήχο που θα σε έκανε να νιώθεις οτι είσαι στο στούντιο και βλέπεις τη μπάντα να παίζει.

 

 

Έχετε ένα νέο μέλος στη μπάντα, τον κιθαρίστα Cody Ford. Ξέρω οτι γράφεις το μεγαλύτερο μέρος των τραγουδιών, άρα τι ακριβώς μπορει να φέρει το νέο μέλος στη μπάντα; Και δεδομένου οτι οι προηγούμενοι κιθαρίστες Marcus και Joakim είχαν και ρόλο παραγωγού πως θα έλεγες οτι επηρρεάστηκε ο ήχος σας σε αυτό το άλμπουμ;

Martin Lopez: Ο Cody φέρνει αυτό ακριβώς που περιμένουμε από ένα κιθαρίστα. Θέλουμε έναν μουσικό ολοκληρωμένο που να μπορεί να παίξει βαριά riffs αλλά και πιο απαλές μελωδίες και lead μέρη με μπόλικη καρδιά. Δεν είναι εύκολο να βρεις τέτοιους μουσικούς και νιώθω οτι οι άνθρωποι που είχαμε στο παρελθόν ήταν φανταστικοί μόνο σε ένα μέρος αυτών που θέλαμε. Σε μια μπάντα σαν τη δικιά μας πρέπει να είσαι κυριαρχικός σε κάθε στυλ.
Η απόφαση να φέρουμε εξωτερικό παραγωγό ήρθε αμέσως μετά το προηγούμενο άλμπουμ Lykaia μιας και δεν ήμασταν ικανοποιημένοι από τον ήχο. Αποφασίσαμε να δουλέψουμε με τον David Castillo και τον Inaki Marconi γιατί τους ξέραμε εδώ και χρόνια, ξέρουν τι θέλουμε και χρειαζόμαστε και είναι καταπληκτικοί σε αυτό που κάνουν.

 

 

Οι στίχοι σας είναι ρεαλιστικοί, τα βίντεο σας γεμάτα νοήματα και βρίθουν κοινωνικών προβληματισμών. Εμπνέεστε από τη ζωή γενικά ή είναι πιο προσωπικά βιώματα;

Martin Lopez: Στιχουργικά εμπνεόμαστε τόσο από όσα συμβαίνουν σε εμάς αλλά και τριγύρω μας. Η μόνη απαίτηση είναι να είμαστε ειλικρινής και να μην φοβόμαστε να πούμε αυτό που σκεφτόμαστε, οι λέξεις πίσω από τη μουσική πρέπει να έχουν αξία, αλλιώς νιώθουμε οτι κάνουμε μισές δουλειές. Ποτέ δεν νιώσαμε άνετα με το να τραγουδάμε ερωτικά τραγουδάκια που δεν συνέβησαν ποτέ ή για μυθολογία του φανταστικού και κυρίως αισθανόμαστε πως πρέπει να πιαστούμε με θέματα που είναι ανάγκη να ασχοληθούμε.

 

 

Μετά από, ελπίζουμε, πολλά χρόνια, ποια θα ήθελες να είναι η κληρονομιά που θα έχετε αφήσει;

Martin Lopez: Ελπίζω να έχουμε κάνει μουσική που θα σημαίνει κάτι για τον ακροατή και δεν θα είναι απλά διασκεδαστική για λίγα λεπτά, να τον κάνουμε να σκεφτεί και να αναλύσει και να νιώσει πραγματα, πέρα από τον κάνει απλά headbanging.

 

 

Πέραν της προφανούς ταμπέλας 'progressive metal', πως θα χαρακτήριζες την μουσική σας;

Martin Lopez: Προσωπικά, μας βλέπω σαν μια μέταλ μπάντα. Από παιδί ήμουν απλά μεταλλάς, και ακούω γενικά πολλά είδη μέταλ. Νομίζω οτι η ταμπέλα "progressive" σήμερα δεν αντιστοιχεί σε αυτό που θέλουν οι Soen, οι περισσότερες progressive μπάντες εκεί έξω θέλουν απλά να είναι πολύ τεχνικές ενώ εγώ νοιάζομαι μόνο να κάνουμε καλά τραγούδια με πολύ συναίσθημα. Βέβαια, εφόσον ο όρος progressive σημαίνει ανοιχτά μυαλά, είμαστε μια χαρά και εκεί.

 

 

Όταν γράφετε ένα τραγούδι, ποια είναι η διαδικασία που το κάνει ένα τραγούδι των Soen;

Martin Lopez: Εξαρτάται από το τραγούδι. Συνήθως εγώ και ο Τζόελ (σ.σ. τραγουδιστής) συναντιόμαστε και βάζουμε κάποιες βάσεις που αργότερα παίρνω σπίτι και χτίζω πάνω τους. Μετά θα συναντηθώ με τον Stefan και τον Lars (σ.σ. μπάσο και πλήκτρα) και βάζουν τις ιδέες τους και την πινελιά τους. Θα έχουν γράψει και τα δικά τους κομμάτια και μέσα από όλα αυτά κρατάμε αυτά που μας αρέσουν περισσότερο.

 

 

Πότε ένιωσες να αποκτάτε τον δικό σας ήχο; Είναι, φαντάζομαι, μια διαδικασία, ειδικά όταν προέρχεσαι από μια μεγάλη μπάντα με τη δικιά της ιστορία και καλείσαι να προχωρήσεις μπροστά. Ένιωσες κάποια πίεση στην αρχή ή είχες την αίσθηση 'απλά κάνω οτι γουστάρω εδώ΄;

Martin Lopez: Δεν ένιωσα ποτέ κάποια εξωτερική πίεση. Η πίεση έρχεται μόνο από μεσα σου, όλοι μας είμαστε παθιασμένοι με το να κάνουμε την καλύτερη δυνατή μουσική και εγώ προσωπικά δεν έχω τίποτα πιο ψηλά στις αξίες μου από την μουσική και την οικογένεια μου και αν δεν έκανα το καλύτερο δυνατό για αυτά δεν θα είχα μια πλήρη ζωή.

 

 

Θα ήθελες να στείλεις ένα μήνυμα στους έλληνες φανς;

Martin Lopez: Tikanis Hellas! Θέλουμε πραγματικά να παίξουμε εκεί. Έχω τις καλύτερες αναμνήσεις από τους Έλληνες. Εύχομαι να σας δούμε σύντομα.

 

Ευχαριστούμε για το χρόνο σας.

Martin Lopez: Και εμείς το ίδιο!Επιμέλεια συνέντευξης: Chris Mouskos, Ελένη Κτίστη, Μάριος Ρηγόπουλος, Κωνσταντίνος Καραγεωργίου
Μετάφραση: Μάριος Ρηγόπουλος

 

Black Velvet Radio

 

Pin It

interviewsbannerok1

agendabannerok1

newartistsbannerok1

newsbannerok1 

 

FACEBOOK LOGO TWITTER LOGO INSTAGRAM LOGO 2 YOUTUBE LOGO 2
livechat112211 mixcloud111