listenlive112211 ENED LIVE24 LOGO 300x150

Συνέντευξη Α Swarm Of The Sun | «Μας αρέσει η μουσική που ωθεί τα όρια και δεν ακολουθεί το κοινό έδαφος»

swarmofthesuninterview1

 

Μερικά χρόνια πριν, δημιουργήσατε ένα ντουέτο, το οποίο θα άλλαζε τη ζωή πολλών ανθρώπων. Ποιες ήταν οι εμπνεύσεις σας, ώστε να ακολουθήσετε το μονοπάτι του post rock είδους;

Jakob: Υπάρχει, προφανώς, πολύ το post-rock είδος στη μουσική μας, αν και δεν θα έλεγα ότι είναι μια ιδιαίτερα σκόπιμη επιλογή. Δεν ξεκινήσαμε ποτέ να ασχοληθούμε με κάποιο συγκεκριμένο είδος. Προσωπικά, μου αρέσει η μουσική που ωθεί τα όρια και δεν ακολουθεί το κοινό έδαφος, το οποίο τουλάχιστον αρχικά φαινόταν σαν σκοπός αυτού που ονομάζεται γενικά post rock. Κοιτάξτε μπάντες όπως οι Mogwai ή οι Godspeed You! Black Emperor. Είναι και οι δύο θρύλοι του είδους, αλλά δεν ακούγονται το ίδιο και πειραματίζονται πυρετωδώς. Και οι δύο έχουν δημιουργήσει τα δικά τους μοναδικά σύμπαντα χωρίς μεγάλη ανησυχία για τις προσδοκίες. Εμπνέομαι από αυτό. Αυτή η σταθερή εμπιστοσύνη στη δική μας μουσική. Στο τέλος προσπαθούμε απλώς να γράφουμε μουσική που να είναι αληθινή και ειλικρινής προς τον εαυτό μας.

 swarmofthesunintview2

 

Από τη στιγμή που δημιουργήσατε αυτή τη μπάντα, είχατε κάποιο ένστικτο ότι η μουσική σας θα μιλούσε στη καρδιά των υποστηρικτών της post rock μουσικής;

Jakob: Είναι καταπληκτικό όταν οι άνθρωποι συνδέονται με αυτό που κάνουμε. Δεν σκεφτόμαστε πραγματικά την υποδοχή ή το ακροατήριο όταν γράφουμε. Για χρόνια, βάζουμε τον εαυτό μας σε αυτό τον εστιασμένο και δημιουργικό χώρο όπου υπάρχουμε μόνο εμείς οι δύο και οι άνθρωποι με τους οποίους συνεργαζόμαστε. Έτσι, όταν κοινοποιούμε τελικά κάτι, είναι εύκολο να καταλάβουμε κάπως την ανταπόκριση. Τόσοι πολλοί άνθρωποι έρχονται σε επαφή, μοιράζονται τη μουσική μας, δείχνουν την εκτίμησή τους και μας στηρίζουν με αμέτρητους τρόπους. Είμαστε τόσο ευγνώμονες και σας αγαπάμε όλους. Έτσι είναι πολύ πιο εύκολο να συνεχίσουμε αυτό που κάνουμε.

 

Παρατήρησα ότι η οικογένεια της μπάντας μεγάλωσε κατά 4 μουσικούς. Βρισκόσασταν στην ανάγκη για περισσότερη έμπνευση ή δημιουργικότητα;

Erik: Είχαμε πάντα άλλους μουσικούς να συνεισφέρουν στα άλμπουμ μας. Οι Anders (Bass) και ο Karl Daniel (Drums) παίζουν μαζί μας από την αρχή και είχαν τεράστια επιρροή στον ήχο μας, αλλά είχαμε επίσης μια σειρά από άλλους συνεισφέροντες στα άλμπουμ μας παίζοντας όργανα όπως το violoncello, η viola, το didgeridoo, το vibraphone και το όργανο «σωληνώσεων». Όντας μόνο δύο από εμάς στο συγκρότημα, πρέπει να μπούμε σε κάθε λεπτομέρεια με περισσότερα όργανα. Αυτό, βεβαίως, μας παρέχει τη δυνατότητα να διαμορφώσουμε τα τραγούδια ακριβώς όπως θέλουμε στη κάθε λεπτομέρεια, αλλά υπάρχει, επίσης, ένας περιορισμός κατά τη διάρκεια του recording σε ένα όργανο στο οποίο πραγματικά δεν κυριαρχείς. Όταν κάποιος άλλος εκτελεί αυτό το όργανο βάσει των πρώτων στοιχείων που έχουμε συνθέσει, σχεδόν πάντα καταλήγει να είναι πολύ καλύτερος που αυτό που είχαμε ποτέ φανταστεί. Αναμφισβήτητα, εμπνέει το τραγούδια μας και κυρίως καθιστά τη διαδικασία της γραφής λιγότερο προβλέψιμη.

 

 

Η μουσική σας με ανατριχιάζει και πρέπει να παραδεχτώ πως το τελευταίο σας άλμπουμ είναι το καθημερινό μου χάπι ευτυχίας. Ποια ήταν η έμπνευση σας για αυτό το αριστούργημα;

Erik: Σας ευχαριστούμε! Με το προηγούμενο άλμπουμ μας "The Rifts" βρήκαμε μια διάθεση με την οποία αισθανόμαστε πολύ άνετα. Έτσι, όταν ξεκινήσαμε να γράφουμε το "The Woods", εκεί ξεκινήσαμε πραγματικά. Η διαφορά με αυτό το άλμπουμ είναι ότι θέλαμε να πάρει το χρόνο του και να απαιτήσει πλήρως την προσοχή του ακροατή. Αλλά, φυσικά, είχαμε πολλές εμπνεύσεις κατά τη διάρκεια των ετών φτάνοντας μέχρι αυτό το άλμπουμ. Συχνά συζητούμε αναφορικά με τις εμπνεύσεις μας όταν γράφουμε τη μουσική μας και τα ονόματα που συχνά εμφανίζονται και που χωρίς αμφιβολία επηρέασαν αυτό το άλμπουμ είναι μπάντες όπως: Godspeed You! Black Emperor, Swans, Wolves In The Throne Room, Mono, Year of No Light, Nick Cave & Warren Ellis και η υπέροχη Σουηδή Anna Von Hausswolff.

 

Από το πρώτο σας EP “The King of Everything” το 2007, υπάρχει ένα κενό τριών χρόνων μέχρι το 2010. Τι συνέβη τότε; Δημιουργούσατε το επόμενο άλμπουμ «Zenith»

Erik: Εκείνη την εποχή, ξόδεψα πολύ χρόνο να κάνω πρόβες και να παίζω ζωντανά με την άλλη μου μπάντα Aoria, που σήμαινε ότι το A Swarm of the Sun ήρθαν δεύτεροι. Νομίζω ότι ήταν γύρω στο 2008, όταν οι Aoria διαλύθηκαν και ξεκινήσαμε να εργαζόμαστε στο "Zenith".

 

 

Υποθέτω πως οι στίχοι σε κάθε κομμάτι της μουσικής σας είναι παραπάνω από αληθινοί, πραγματικά είναι ανατριχιαστικοί. Είναι εμπνευσμένοι από τα κομμάτια της ζωής;

Jakob: Σας ευχαριστώ! Προσπαθώ να είμαι ειλικρινής όσο μπορώ, χωρίς να είμαι πολύ συγκεκριμένος. Πρέπει να υπάρχει ένα ορισμένο επίπεδο αφαίρεσης. Κάτι που διευκολύνει την ερμηνεία και επιτρέπει στον ακροατή να συμπληρώσει τα κενά με τις δικές του εμπειρίες. Η πραγματική σύνδεση γίνεται στο συναισθηματικό επίπεδο και όχι σε συγκεκριμένα θέματα. Επειδή αυτά τα πράγματα υπάρχουν σε όλους, οπότε ο καθένας μπορεί να ταυτιστεί με τον δικό του τρόπο.

 

Θα μείνετε πιστοί στο παρόν είδος μουσικής ή σκέφτεστε να προσθέσετε στοιχεία και από άλλα είδη;

Erik: Είμαι αρκετά σίγουρος ότι όσοι απολαμβάνουν όσα κάναμε μέχρι τώρα, θα νιώθουν οικεία με αυτό που θα κάνουμε στο μέλλον. Λεγομένων αυτών, προσπαθούμε πάντα να κάνουμε κάτι νέο για κάθε άλμπουμ. Είτε είναι ο τρόπος με τον οποίο καταγράφουμε τη μουσική είτε με την επιλογή των οργάνων ή τη δομή του άλμπουμ. Πάντα θέταμε ένα θέμα και είχαμε ένα όραμα για κάθε άλμπουμ πριν ξεκινήσουμε να γράφουμε. Αυτό παραμένει αληθινό καθ’ όλη τη διαδικασία, αλλά κάθε φορά υπάρχει κάτι καινούργιο σε μας που καθορίζει αυτό το άλμπουμ. Για το άλμπουμ "The Rifts" ήταν η χρήση του πιάνο για κάθε τραγούδι που γράψαμε και για το "The Woods" ήταν η χρήση της ατμόσφαιρας, επιτρέποντας στα σιωπηλά μέρη να είναι εξίσου σημαντικά με τα «βαρύτερα» μέρη. Επεξεργαζόμαστε ήδη στο μυαλό μας ιδέες για αυτό που θα καθορίσει το επόμενο άλμπουμ μας.

 

 

Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, σκέφτεστε μια επερχόμενη συναυλία σύντομα στην Αθήνα, Ελλάδα; Οι θαυμαστές σας θα είναι παραπάνω από ευχαριστημένοι να διαβάσουν την απάντησή σας.

Erik: Θα θέλαμε πολύ να παίξουμε στην Αθήνα! Έχουμε ένα νέο live setup για το συγκρότημα και κάνουμε συναυλίες στη Σουηδία καθώς και στο Dunk Festival στο Βέλγιο φέτος. Μιλάμε και για μερικές άλλες εκπομπές εκτός της Σουηδίας. Αν η ευκαιρία προκύψει για μια συναυλία στην Αθήνα, θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να το καταφέρουμε.

 

Θέλετε να στείλετε ένα μήνυμα στους Έλληνες οπαδούς σας; Τι θα τους λέγατε;

Jakob: Σας ευχαριστούμε πολύ για όλη την υποστήριξή σας. Είστε υπέροχοι και σας αγαπάμε περισσότερο από ό, τι πιστεύετε.

 

 

Σας ευχαριστώ για τον πολύτιμο χρόνο σας. Με το χέρι στη καρδιά μου, ελπίζω να έχουμε καλά νέα από εσάς, ότι έρχεστε εδώ στην Αθήνα!

 

 

Επιμέλεια Συνέντευξης: Chris Mouskos, Μιλένα Βλασσοπούλου
Μετάφραση: Μιλένα Βλασσοπούλου

 

Black Velvet Radio

Pin It

interviewsbannerok1

agendabannerok1

newartistsbannerok1

newsbannerok1 

 

FACEBOOK LOGO TWITTER LOGO INSTAGRAM LOGO 2 YOUTUBE LOGO 2
livechat112211 mixcloud111