listenlive112211 ENED LIVE24 LOGO 300x150

Συνέντευξη Τom Yosi | «Η επανάσταση θα έρθει όταν θα γίνουμε σοβαροί και θα πάψουμε να είμαστε σοβαροφανείς»

tomyosi1

 

Tom Yosi.

Αν τον έχεις δει από κοντά, νομίζεις πως ξεπήδησε από βιβλίο του Κέρουακ.. από τους "Αλήτες του Ντάρμα" ίσως, κουβαλώντας τη φιλοσοφία από το "Στο δρόμο" . Με στόφα χολυγουντιανού σταρ του 50, ίσως ο κολλητός του Τζεημς Ντην. Πολύ νεαρός για να είναι τόσο μεγάλος. Δεν είναι όμως μια απλή αίσθηση αυτή που σου αφήνει. Έτσι είναι. Ένα τετραπέρατο καλειδοσκοπικό μυαλό. Μάτια, καρδιά και ψυχή που καίγονται να επικοινωνήσουν την αλήθεια τους. Τη φωτιά αυτή τη μετουσιώνει με τον καλύτερο τρόπο. Στα τραγούδια του. Στη μουσική του. Στους στίχους του. Αντίληψη εκτοξευμένη στο διάστημα. Γεννημένος καλλιτέχνης. Είναι θαυμάσιο να συναντάς ανθρώπους που κάνουν αυτό ακριβώς για το οποίο ήρθαν στη ζωή. Ο θαυμασμός είναι μονόδρομος. Είναι τέλεια κουμπωμένη η ψυχή στο σώμα τους.

 

tomyosi2

 


Από ποια συστατικά είσαι φτιαγμένος;

Πνεύμα και ύλη, όπως κάθε άνθρωπος. Αν πρέπει να γίνω πιο συγκεκριμένος θα έλεγα από ξύλο, σύρμα και ήχο.

 


Έχεις τη δυνατότητα να πας πίσω στο χρόνο..πού πας;

Το παρελθόν δεν μπορείς να το αναπαράγεις, αλλά μπορείς να το ανακατασκευάσεις. Θα ήθελα να πάω κάπου όπου θα έπαιρνα έμπνευση από τους ανθρώπους. Θα ήθελα να πάω να δω την κατασκευή των πυραμίδων. Σ΄ ένα μπαρ όπου θα έπαιζε ο Miles Davis. Στο "Χάραμα" να ακούσω τον Τσιτσάνη. Στο Royal Albert Hall να παίζουν οι Cream στο Farewell Concert. Σε μια ομιλία του Martin Luther King. Στο συμπόσιο! Θα ήθελα να βρεθώ στο συμπόσιο, να ακούσω τι λένε από κοντά! Σε τι επίπεδο βρίσκονταν αυτοί οι άνθρωποι!!

 


Ορμώμενη από τον τίτλο του τραγουδιού σου "Son of the Gun", σε φαντάζομαι σαν σφαίρα, η οποία όπου "καρφώνεται" ανθίζουν λουλούδια, ως σύμβολο αναγέννησης και ειρήνης. Ως η συγκεκριμένη σφαίρα που θα ήθελες να "καρφωθείς";

Θα ήθελα να χωριστώ στα δυο και να καρφωθώ στην καρδιά ενός ανθρώπου και στο μυαλό ενός φασίστα.

 

tomyosi3

 

Ποια χορδή της ψυχής σου βρήκε πάτημα στον τεράστιο αυτό "όρο" που ονομάζεται "Blues" ;

Αυτό απλά σε επιλέγει δεν το επιλέγεις. Έτσι συνέβη με εμένα και τη μπλουζ, άλλα όχι από τη μπλουζ του Δέλτα του Μισισιπή, αλλά παιγμένη από βρετανούς καλλιτέχνες όπως οι Cream, οι Stones... αυτοί με οδήγησαν στο να ψάξω και όλους τους υπόλοιπους. Αυτοί οι άνθρωποι δεν είχαν μόνο το χάρισμα του μουσικού, αλλά μπορούσαν να μεταδώσουν και όλο το συναίσθημα. Ήταν τόσο αληθινοί που το συναίσθημά τους σε συγκινούσε. Αυτό προσπαθώ να κάνω και εγώ στα live μου.. προσπαθώ να συγκινήσω. Με κατηγορούν οι φίλοι μου πως πάω σε πολύ λίγα λάιβ..πάω σε λίγα γιατί απλά πάω σε λάιβ καλλιτεχνών που πιστεύω πως θα με συγκινήσουν. Θα με συν κινήσουν. Θα φύγω δέκα χρόνια νεότερος. Ξέρεις η κίνηση είναι χαρακτηριστικό των ζωντανών ανθρώπων των νέων ανθρώπων. Είναι σύμβολο νεότητας, όποια και αν είναι η ηλικία.

 

 

Δίνεις την αίσθηση πως έχεις πολύ "φορτωμένες ψυχικές βαλίτσες". Πολύ πλούσιες. Από που έρχεσαι λοιπόν και είναι τόσο γεμάτες;

Θεωρώ πως καθοριστικό ρόλο, έπαιξε η γυναίκα που με μεγάλωσε. Μου έμαθε την τέχνη του αυτοσχεδιασμού στη ζωή. Την αποτελεσματικότητα και τη λιτότητα. Η λιτότητα είναι αρετή. Αν έχεις ένα πρόβλημα, με πολύ απλό και αυτοσχεδιαστικό τρόπο μπορεις να το λύσεις. Μου έμαθε ότι όταν κανείς δεν πιστεύει σε σένα, ο μοναδικός άνθρωπος που θα πιστέψει και πρέπει να πιστέψει σε σένα, είσαι εσύ. Το να έχεις γεμάτες και βαριές βαλίτσες, σημαίνει ότι είναι δύσκολο να περπατάς κουβαλώντας τες, αλλά όταν τις αφήσεις η ταχύτητά σου διπλασιάζεται. Αυτό είναι που λέμε η προσπάθειά μου. Όταν κανω ένα βήμα, θέλω όταν σηκώσω το πόδι μου, η πατημασιά μου να εχει μείνει ανεξίτηλη. Να μην μπορεί να μου την πάρει κανείς.

 

 

Υπάρχει μια ατάκα του Μπρεχτ, η οποία λέει : "Τα μάτια σου μην τα πιστεύεις. Μην πιστεύεις ούτε και τ΄ αυτιά σου. Σκοτάδι βλέπεις, μπορεί να είναι φως."
Εσύ μπαίνεις στη διαδικασία αμφισβήτησης των πραγμάτων, ακόμα και αυτών που είδες και άκουσες;

Μόνο. Αυτό το κάνω και είναι η βασική πηγή εξάντλησής μου. Αν και κάτι που με ενοχλεί ιδιαίτερα είναι η αντιπαράθεση. Δεν μπορώ να έρχομαι σε αντιπαράθεση, γιατί είτε φτάνει, είτε όχι σε κάποιο συμπέρασμα με κουράζει πάρα πολύ. Μάλιστα, δεν έχω κανένα απολύτως πρόβλημα, μέσα από αυτή τη διαδικασία της αμφισβήτησης, να "σκοτώσω" και να αναιρέσω τον παλιό μου εαυτό και να αναγεννηθώ. Δεν φοβάμαι να παραδεχτώ ότι είμαι λάθος. Μου αρέσει περισσότερο να έχω συνεχώς ερωτήματα, παρά απαντήσεις να δώσω.

 

 

Πιστεύεις ότι οι καλλιτέχνες θα τον αλλάξουν τον κόσμο, τελικά;

Η αλλαγή και η επανάσταση θα ξεκινήσει από χαμηλά. Είδα τις προάλλες κάτι και το συγκράτησα, στον "Θρυμματισμένο κόσμο" του Καστοριάδη, έλεγε ότι "την σήμερον ημέρα το "είναι" δεν έχει την σημασία του "είναι καθορισμένο".
Αυτό κατ εμέ είναι η βάση του Political Correct και των "ορθής λογικής". Η επανάσταση, μια νέα θέσπιση της κοινωνίας, υπερβαίνει κάθε ορθολογική θεμελίωση. ότι τη σήμερον ημέρα
να μην ξεχνάς ότι το είναι είναι καθορισμένο έχει παραχαραχθεί ο όρος του είναι. Αυτή είναι η βάση της ορθής λογικής." Η επανάσταση θα έρθει όταν θα καταστρέψουμε την πολιτική ορθότητα. Θα έρθει όταν θα γίνουμε σοβαροί και θα πάψουμε να είμαστε σοβαροφανείς. Τότε θα έρθει η επανάσταση και συνεπώς η αλλαγή. Ο Καζαντζίδης κατά τον Άκη Πάνου είναι από τους ελάχιστους Έλληνες της ιστορίας που θα μπορούσαν να έχουν φέρει την επανάσταση. Είναι πολύ δύσκολο να κάνεις 6-7 εκατομμύρια κόσμο να τραγουδάει τα τραγούδια σου. Η φωνή του Καζαντζίδη θα μπορούσε να έχει φέρει την επανάσταση. Να μη μιλήσουμε για τον Bob Marley, που έριξε κυβερνήσεις με τα τραγούδια του.

 

 

Για να αλλάξουμε λίγο κλίμα και διάθεση θέλω να μου εκμυστηρευτείς...τις ένοχες απολαύσεις σου..Guilty Pleasures, λοιπόν!

Οι ρομαντικές κομεντί!! Κάτι πρέπει να γίνει με αυτό το θέμα!!!

 

tomyosi4

 


Πάμε να παίξουμε το αγαπημένο μου παιχνίδι! Γιαπωνέζικο πορτρέτο!
Αν ήσουν ιστορικό γεγονός, ποιο θα ήσουν;

Η πρώτη επίσκεψη στο φεγγάρι! Αγαπώ πάρα πολύ το διάστημα και θα ήθελα να βρίσκομαι στην πρώτη εκτόξευση!

 

 

Αν ήσουν ταινία, ποια θα ήσουν;

Ο αγαπημένος μου σκηνοθέτης είναι ο Ταραντίνο, αλλά δεν θα πω κάποια ταινία του γιατί ενώ θα ήθελα να είμαι κάποιος από τους ήρωές του, δεν είμαι.
Θα ήμουν "Οι αισθηματίες", του Νίκου Τριανταφυλλίδη.

 

 

Αν ήσουν τραγούδι, ποιο θα ήσουν;

Το "Μy Funny Valentine" του Chet Baker.

 

 

Αν ήσουν συναίσθημα, ποιο θα ήσουν;

Αυτό το συναίσθημα που έχει ο άνθρωπος όταν φοβάται να κοιμηθεί στο απόλυτο σκοτάδι και αφήνει ένα φωτάκι ανοιχτό. Ανησυχία!

 

 

Αν ήσουν εφεύρεση, ποια θα ήσουν;

Το μικρόφωνο!

 

 

Αν ήσουν παραμύθι, ποιο θα ήσουν;

"Η τελευταία μαύρη γάτα" του Ευγένιου Τριβιζά. Είναι ο άνθρωπος που με δίδαξε, πως η φαντασία είναι ο,τι πιο σπουδαίο.

 

 

Κάτι τελευταίο και κλείνουμε!
Έχεις τη δυνατότητα, να γράψει ένα τεράστιο σύνθημα στο κέντρο της Αθήνας όπου θα μπορούν να το βλέπουν όλοι. Ποιο θα ήταν αυτό;

"Όχι άλλα +θύματα."

(....και ο νοών νοείτω....)

 

*Ακολουθεί σημαντικός επίλογος της συνάντησης - συνέντευξης.

Σε αυτή μας τη συνάντηση, είχα την τύχη να ακούσω το νέο τραγούδι που έγραψε...μ΄έναν πρόλογο "ξέρεις θέλει δουλειά ακόμα..δεν είναι έτοιμο..", την ώρα που έβαζα τα ακουστικά , απλά μπήκαν οι πρώτες νότες και σταμάτησα πια να τον ακούω. Ξαφνικά σταμάτησε όλη η χάβρα του μπαρ. Ξαφνικά σταμάτησε ο χρόνος.
Mε την προαναφερθείσα λιτότητα , είπε ο,τι δεν λέμε. Για το "φίδι" που τρέφουμε στον κόρφο μας. Για το φίδι που φιμώνει και σκοτώνει τη διαφορετικότητα. Τα λόγια κάποιες φορές, μπροστά στα συναισθήματα, είναι φτωχά και δεν μπορούν να περιγράψουν επακριβώς εκείνη τη στιγμή όπου η τέχνη σε παίρνει απαλά από το χέρι και σου δείχνει την πιο σκληρή αλήθεια.
Σ' έναν κύκλο ψιθύρων ο Ελύτης, θα ψιθύριζε στο αυτί του Tοm : "Το αδοκίμαστο και το απ΄ αλλού φερμένο δεν το αντέχουν οι άνθρωποι.." και ο Tom με τη σειρά του θα ψιθύριζε σε μένα τον στίχο της Γώγου : " Θα την αλλάξουμε τη ζωή παρ΄όλα αυτά Μαρία...."

 


Ο Τοm Yosi , εμφανίζεται στις 19 Απριλίου 2019 στο An Club.

Φωτογραφίες : Kristin Kougiou

 

 

 

 

Επιμέλεια Συνέντευξης: Μαρία Γαλάτη, Chris Mouskos

 

Black Velvet Radio

Pin It

interviewsbannerok1

agendabannerok1

newartistsbannerok1

newsbannerok1 

 

FACEBOOK LOGO TWITTER LOGO INSTAGRAM LOGO 2 YOUTUBE LOGO 2
 livechat112211  mixcloud111

 

jam banner