listenlive112211 ENED LIVE24 LOGO 300x150

Συνέντευξη John Waite | «Όταν ήμουν στους Bad English ήταν κάπως περίεργα γιατί οι περισσότεροι ήταν αρκετά συντηρητικοί»

john waite1

 

Ας αρχίσουμε με κάποια από τα νέα σας. Πες μας με τι ασχολείσαι αυτήν την περίοδο.

John Waite: Είμαστε σε περιοδεία εδώ και 3 χρόνια σχεδόν. Παίζουμε τα Wooden Heart, γενικώς ακουστικά κομμάτια. Έχουμε ένα σετ που ουσιαστικά είναι αυτό που λένε 'An Evening with John Waite'. Παίζουμε ακουστικά κομμάτια, ηλεκτρικά κομμάτια και ανάλογα με τα κέφια 'πετάμε' και ένα Ντύλαν ή ένα Hank Williams.

 

john waite2

 

Έχετε πλάνα για νέο δίσκο ή νέα περιοδεία;

John Waite: Έχουμε παίξει κυρίως στην Αμερική τον τελευταίο καιρό. Θα θέλαμε πολύ να παίξουμε στην Ευρώπη αλλά είναι δύσκολο να οργανωθεί αυτό, να βγουν τα οικονομικά, ξέρετε, θέλουμε να παίξουμε τη μουσική μας αλλά και να ...ταίσουμε τη μπάντα (γέλια). Πήγαμε στην Αυστραλία πέρσι και ήταν υπέροχα, οπότε ελπίζουμε να γίνει κάτι και για την Ευρώπη, ειδικά στη Μεσόγειο θα ήταν τέλειο να παίξουμε εκεί.

 

Έχεις πετύχει πολλά στη καριέρα σου, τι σου μένει να εκπληρώσεις;

John Waite: Μου κάνουν συχνά αυτήν την ερώτηση. Το κάνω αυτό από τα 70's με τους The Babies, τα'χω κάνει όλα. Ίσως να παίξω πάνω στον πύργο του Άιφελ (γέλια). Σοβαρά τώρα, ίσως θα ήθελα να κάνω ένα δίσκο με επιλεγμένα κομμάτια, Φρανκ Σινάτρα, Τσαρλς Αζναβούρ κομμάτια σαν έργα του Μπέρτολντ Μπρεχτ, έντονα, βγαλμένα από τη ζωή. Κομμάτια που να μην έχω γράψει εγώ, είναι ωραίο συναίσθημα αυτό, να τα 'βάζεις' με τους καλύτερους στα δικά τους κομμάτια. Αν κάτι δεν έχω κάνει γενικά, είναι κάτι πιο θεατρικό, πιο καμπαρέ σχεδόν. Το πλησίασα στο άλμπουμ Mr Wonderful, ποτέ δεν ξέρεις λοιπόν. Συνήθως, μου κολλάει κάτι στο μυαλό, θέλω να κάνω κάτι συγκεκριμένο και το πάω μέχρι τέλους. Τώρα ας πούμε μου αρέσει να ζωγραφίζω, να διαβάζω βιβλία και αυτό ακριβώς κάνω.

 

 

Προτιμάς να είσαι μέλος μπάντας ή να κάνεις σόλο καριέρα;

John Waite: Νομίζω οτι η σόλο καριέρα είναι σαν να είσαι ζωγράφος ή ηθοποιός, είσαι ένα νησί. Κάνεις οτι θες όποτε το θες, δεν χρειάζεται να κοιτάς δίπλα στη σκηνή και να λες 'μπορώ να το κάνω αυτό, συμφωνούμε όλοι;'. Όταν ήμουν στους Bad English ήταν κάπως περίεργα γιατί οι περισσότεροι ήταν αρκετά συντηρητικοί και όσο πλησιάζαμε σε δύσκολες και σκοτεινές καταστάσεις τα πράγματα γίνονταν πολύ άβολα. Με τους The Babies δεν ήταν έτσι στην αρχή, ήμασταν 20 χρονών, άλλη φάση. Αλλά έχει να κάνει και με το περιεχόμενο και το πως παίζεις. Όταν αρχίζουν οι συζητήσεις τύπου 'που πάμε σαν μπάντα' έχεις ήδη πεθάνει, άστο. Και βλέπω τώρα μια νοσταλγία για τα 80s και υπάρχουν μπάντες που πάνε και κάνουν τις ίδιες μαλακίες με τότε και εγώ σκέφτομαι 'Ωχ, δεν παίζει να κάνω κάτι τέτοιο, καλύτερα να'μαι σπίτι μου και να ζωγραφίζω'. Άρα ναι, προτιμώ σόλο καριέρα γιατί τελικά το καλύτερο πράγμα στο ροκ εν ρολ είναι οτι μπορεί να γράψεις ένα κομμάτι σε 3 λεπτά και με αυτό να αλλάξεις τον κόσμο. Ε, αν είναι να γραφτεί αυτό το κομμάτι και να περάσει πρώτα από επιτροπή, δεν θα συμβεί ποτέ.

 

 


Ποια στιγμή της καριέρας σου θα ξεχώριζες;

John Waite: Νομίζω η πιο σημαντική στιγμή για μένα είναι όταν άκουσα πρώτη φορά μουσική γουέστερν, τον Marty Robins συγκεκριμένα, και μετά όταν ερωτεύτηκα το ροκ εν ρολ και την ηλεκτρική κιθάρα και τραγούδια για πιστολέρο και τον μοναχικό καουμπόι που τα βάζει με τον κόσμο. Είναι κάτι σαν τον Keith Richards, τον Marlon Brando, τον Robert De Niro, αυτές οι ηρωικές φιγούρες εναντίον του κόσμου όλου. Είναι πολύ λεπτή η γραμμή από τους καουμπόιδες και τους Ινδιάνους στο ροκ εν ρολ. Αμερικάνικη ιστορία είναι και τα 2. Αυτή η στιγμή λοιπόν, που είδα τη βιτρίνα ενός δισκάδικου στο Λάνκαστερ στην Αγγλία, 5 ετών παιδί και είδα το άλμπουμ του Robbins, το Gunfighter Ballads and Trail Songs αυτό το άλμπουμ μου άλλαξε τη ζωή. Και αυτό είναι το νόημα, ποτέ δεν με ένοιαξε η φήμη, βασικά ντρεπόμουν όταν με αναγνώριζαν, είναι ο ρομαντισμός του να είσαι μουσικός, αυτό είναι που μετράει για μένα.

 

 

Υπάρχει πιθανότητα να σε δούμε στην Ελλάδα;

John Waite: Λοιπόν, έχουν περάσει 5 χρόνια από την τελευταία φορά που ήρθαμε Ευρώπη γενικά. Θέλουμε πολύ να έρθουμε πάλι, όπως είπα βέβαια είναι δύσκολο να φτιάξουμε το πρόγραμμα μας ώστε να μπορούμε όλοι μαζί να έρθουμε αλλά και να βγάλουμε αρκετά χρήματα ώστε να πετύχει. Και όσο μεγαλώνω δεν μπορώ να κοιμάμαι και σε χάλια ξενοδοχείο ξέρεις (γέλια). Λατρεύω να βγαίνω στο εξωτερικό, γνωρίζω φοβερούς ανθρώπους.

 

 

Ένα μήνυμα για τους φανς σου εδώ;

John Waite: Θέλουμε πολύ να έρθουμε Ελλάδα. Πείτε το στους διοργανωτές συναυλιών εκεί και αν μας το προτείνουν εμείς θα πάρουμε το πρώτο αεροπλάνο.

 

john waite3

 

 

Επιμέλεια Συνέντευξης: Chris Mouskos, Έλενα Μαντά
Απομαγνητοφώνηση - Μετάφραση: Μάριος Ρηγόπουλος

 

 

Black Velvet Radio

Pin It

interviewsbannerok1

agendabannerok1

newartistsbannerok1

newsbannerok1 

 

FACEBOOK LOGO TWITTER LOGO INSTAGRAM LOGO 2 YOUTUBE LOGO 2
livechat112211 mixcloud111

 

jam banner