listen live button  mytunerlogo3

Όταν οι Bon Scott και Brian Johnson μοιράστηκαν την ίδια σκηνή.

User Rating: 5 / 5

Star ActiveStar ActiveStar ActiveStar ActiveStar Active
 

Bon Scott and Brian Johnson1

 

Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι οι AC/DC, αποτελούν ένα από τα καλύτερα, πιο επιτυχημένα και μακροβιότερα Hard Rock ή Hard Heavy συγκροτήματα, όπως θέλετε το χαρακτηρίζετε και σίγουρα από τα πιο αγαπημένα στην ιστορία του Rock ‘N’ Roll…..

Σ’ αυτό το άρθρο θα επικεντρωθούμε στους δυο αυτούς σπουδαίους frontmen, καθώς με την πολύ ιδιαίτερη φωνή τους ο καθένας ξεχωριστά, συνεισέφεραν στην καθιέρωση της μπάντας στο παγκόσμιο μουσικό στερέωμα, κάνοντας παράλληλα ένα οδοιπορικό στην προσωπική τους καριέρα, καταλήγοντας σε μια πολύ ιδιαίτερη στιγμή, σ’ αυτήν που οι δυο τους μοιράστηκαν την ίδια μουσική σκηνή.

Πριν όμως περάσουμε στους δυο αυτούς τραγουδιστές, ας κάνουμε μια μικρή αναφορά, ενθυμούμενοι τον άγνωστο για το ευρύ κοινό, πρώτο τραγουδιστή των AC/DC, τον Dave Evans (20/07/1953), ο οποίος συμμετείχε μόνο στο πρώτο single της μπάντας, το “Can I Sit Next To You, Girl” με B’ Side το «Rockin’ In The Parlour» (22/07/1974), το οποίο κυκλοφόρησε μόνο στην Αυστραλία και την Νέα Ζηλανδία…..

 

 

Η ιστορία και των δυο τραγουδιστών με τους AC/DC είναι γνωστή σ’ όλους μας, αλλά ας κάνουμε σ’ αυτό το σημείο μια μικρή αναφορά στο ξεκίνημα τους με την θρυλική μπάντα από την χώρα των καγκουρό….

 

Bon Scott and Brian Johnson2

 

Ο Ronald Belford «Bon» Scott (09/07/1946 -19/2/1980), εντάχθηκε στους AC/DC στις 24/10/1974 κι’ έμεινε μαζί τους μέχρι τον θάνατο του…. Η πρώτη τους δισκογραφική κυκλοφορία ήταν στις 17/02/1975, με τον δίσκο «High Voltage» σε πανεθνική κυκλοφορία μόνο. Συνολικά κυκλοφόρησαν παρέα εφτά δίσκους, συμπεριλαμβανομένων των δυο αποκλειστικά για την εγχώρια αγορά, με τελευταίο στουντιακό τους πόνημα να μέλλει να είναι το «Highway To Hell» στις 27/07/1979.

 

Bon Scott and Brian Johnson3


Ο Brian Francis Johnson, γεννηθείς στις 05/10/1947, εντάχθηκε επίσημα στην μπάντα την 01/04/1980. Η πρώτη τους δισκογραφική κυκλοφορία υπήρξε το θρυλικό «Back In Black» στις 27/07/1980, το οποίο τους καθιέρωσε κι’ εμπορικά στην παγκόσμια σκηνή. Τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπισε Brian Johnson με την ακοή του είναι γνωστά, με αποτέλεσμα ο τελευταίος δίσκος που κυκλοφόρησαν παρέα να είναι το «Rock Or Bust» στις 28/11/2014, έχοντας κυκλοφορήσει συνολικά μέχρι τότε δέκα στούντιο δίσκους.

 

 

Τόσο ο Bon Scott όσο και ο Brian Johnson, είχαν ήδη μια πλούσια μουσική «πορεία», πριν ενταχθούν στους AC/DC, στην οποία θα επικεντρωθούμε τώρα για τον καθένα ξεχωριστά.

 

Bon Scott and Brian Johnson4

 

Ο Bon Scott πριν ξεκινήσει την μουσική του καριέρα, είχε δουλέψει ως εργάτης σε αγροκτήματα, ψαράς αστακών, μηχανικός μηχανημάτων γυμναστηρίων κλπ. Είχε από νωρίς, προβλήματα με τον «νόμο», σε ηλικία μόλις 17 ετών και προσπάθησε να ενταχθεί στον στρατό της Αυστραλίας, αλλά απορρίφθηκε ως «κοινωνικά απροσάρμοστος»….

Η ενασχόληση του με την μουσική ξεκίνησε σε ηλικία 10 ετών παίζοντας ντραμς. Το 1966 ξεκινάει επίσημα η μουσική του καριέρα εντασσόμενος στους Aussie pop rockers «The Spektors», οι οποίοι είχαν δημιουργηθεί δύο χρόνια νωρίτερα, αναλαμβάνοντας την θέση του ντράμερ κι’ ενίοτε τραγουδούσε κιόλας.

 

 

Ένα χρόνο αργότερα η μπάντα αυτή συγχωνεύεται με μια άλλη τοπική τους «The Winstons» κι’ έτσι δημιουργούνται οι ιδιαιτέρως επιτυχημένοι στην Αυστραλία pop bubblegumers, [ΣτΕ. Έτσι ονομαζόταν ο ιδιαίτερος pop/rock ήχος της εγχώριας σκηνής εκείνη την εποχή], «The Valentines», στους οποίους μοιραζόταν τα φωνητικά με τον Vincent Lovegrove…..

 

 

Το 1970 ο Bon Scott μετακομίζει στην Αδελαΐδα, όπου κι’ εντάσσεται στο progressive rock συγκρότημα «Fraternity», αναλαμβάνοντας πλέον την θέση του lead singer ενώ παίζει και πνευστά όργανα κάποιες φορές, κυκλοφορώντας μαζί τους δυο LP.

 

 

Ήταν το 1973 όταν η μπάντα αποφασίζει να κάνει ένα προσωρινό «διάλλειμα» λειτουργίας, με αποτέλεσμα Bon Scott να πιάσει και πάλι δουλειά ως εργάτης σ’ ένα τοπικό εργοστάσιο λιπασμάτων, ενώ παράλληλα τραγουδάει ερασιτεχνικά στην κολεκτίβα των «Mount Lofty Rangers». Τον Αύγουστο του 1974 βλέπει για πρώτη φορά ζωντανά τους AC/DC στην Αδελαΐδα, οι οποίοι περιοδεύουν στην Αυστραλία παρέα με τους «Lou Reed» και «Stevie Wright». Τον Σεπτέμβριο οι AC/DC έκαναν μια εμφάνιση στο «Pooraka Hotel», όπου παίζανε instrumental διασκευές παλιών rockabilly τραγουδιών, καθώς μόλις είχαν διώξει τον Dave Evans από την μπάντα κι’ εκείνη την βραδιά ανέβηκε στην σκηνή ο Bon Scott για να τραγουδήσει μαζί τους κι’ από εκείνη την στιγμή πήραν τα πράγματα τον δρόμο τους. Στις 24/10/1974 εντάσσεται επίσημα στην μπάντα των θρυλικών AC/DC…...

 

Bon Scott and Brian Johnson5

 

Η ενασχόληση του Brian Johnson ξεκίνησε από νεαρή ηλικία, στην γενέτειρα του στο Dunston της Αγγλίας, τραγουδώντας ως πρόσκοπος σε διάφορες εκδηλώσεις τους, συμμετείχε σε μια μουσική παράσταση στην τηλεόραση και συμμετείχε επίσης σε μια εκκλησιαστική χορωδία. Οι δύο πρώτες μπάντες που συμμετείχε στα τέλη των ‘60s ήταν οι «Gobi Desert Canoe Club» και οι «Fresh», ενώ το 1970 εντάσσεται στους «Jasper Hart Band», οι οποίοι παίζανε μουσική σε καμπαρέ, διασκευάζοντας τραγούδια από το θεατρικό μιούζικαλ «Hair» [ΣτΕ. Το 1979 μεταφέρθηκε και στις κινηματογραφικές αίθουσες, γνωρίζοντας τεράστια επιτυχία] κι’ επίσης γνωστές pop/rock επιτυχίες της εποχής. Το 1971 ο Brian Johnson δημιουργεί μαζί με κάποιο μέλη από την προηγούμενη μπάντα τους «Geordie», ένα glam rock σχήμα, με τους οποίους ξεκινάει η δισκογραφική του καριέρα. Με τους «Geordie» λοιπόν κυκλοφόρησε από το 1973 ως το 1976 τρείς στούντιο δίσκους, ενώ ο τέταρτος «No Good Woman» (1978), συμπεριλαμβάνει παλαιότερα ηχογραφημένα τραγούδια του συγκροτήματος, κάποια εκ των οποίων ήταν με τον Brian Johnson.

 

Bon Scott and Brian Johnson6

 

Ενόσω ήταν ακόμα μέλος των «Geordie», προσπάθησε να κάνει ένα προσωπικό σχήμα, με το οποίο κυκλοφόρησε τελικά μόνο ένα single, το «I Can’t Forget You Now», με B’ side το «I Can’t Give It Up», στις 09/01/1976, το οποίο εσφαλμένα αποδίδεται από πολλούς στους «Geordie», μάλιστα συμπεριλήφθηκε και στην ανεπίσημη ρώσικη συλλογή του 2005 «Unreleased Tapes».

 

 

Τον Μάρτιο του 1980 ο Brian Johnson δέχθηκε ένα τηλεφώνημα, προσκαλώντας τον να πάει στο Λονδίνο, για να περάσει από ακρόαση για την θέση του τραγουδιστή στους AC/DC. Ο Bon Scott όσο ήταν εν ζωή είχε εξιστορήσει στα υπόλοιπα μέλη της μπάντας, για το ταξίδι που είχε κάνει στην Αγγλία με την προηγούμενη μπάντα του [ΣτΕ.«The Fraternity»], αναφέροντας έναν πάρα πολύ καλό τραγουδιστή, που του είχε κάνει εντύπωση, αυτόν των «Geordie», ο οποίος ήξερε τι σημαίνει το Rock ‘N’ Roll, κι’ έτσι όταν αποφάσισαν να συνεχίσουν την καριέρα τους με τους AC/DC [ΣτΕ. Όπως έχουν επίσημα αναφέρει, είχαν αρχικά σκεφτεί να το «διαλύσουν» μετά τον θάνατο του Bon Scott, αλλά αργότερα και πιο ψύχραιμα θεώρησαν, ότι ούτε ο συγχωρεμένος θα ήθελε κάτι τέτοιο], στράφηκαν και στον Brian Johnson, ο οποίος τους «έστησε» στο ραντεβού τους, για μια ώρα περίπου, καθώς αυτός βρισκόταν στο ισόγειο παίζοντας μπιλιάρδο με τους roadies, ενώ τα μέλη της μπάντας, τον περίμεναν στον επάνω όροφο, κάτι το οποίο σχολίασαν αρχικά, ως εξής: «τουλάχιστον ξέρει να παίζει μπιλιάρδο»…. Όταν εντέλει τον ανέβασαν επάνω για να τους συναντήσει, έπαιξε αρχικά ιδιαιτέρως συγκινημένος το «Whole Lotta Rosie», το οποίο μάλιστα έπαιζε στις συναυλίες των «Geordie» και το «Nutbush City Limits» [ΣτΕ. Σύνθεση του διδύμου «Ike & Tina Turner» (1973), το οποίο διασκεύασε με μεγάλη επιτυχία κι’ι ο «Bob Seger»]. Αυτό ήταν, ξεκίνησαν να δουλεύουν παρέα και στις 01/04/1980 ανακοινώθηκε επίσημα η συνεργασία τους.

 

Bon Scott and Brian Johnson7

 

Το 1971 οι «Fraternity» του Bon Scott κερδίζουν το πρώτο βραβείο στον μουσικό διαγωνισμό «Hoadley’s Battle Of The Sounds», ήταν ένας πανεθνικός διαγωνισμός, στον οποίον συμμετείχαν οι καλύτερες μπάντες, από κάθε πολιτεία της Αυστραλίας.

Το πρώτο βραβείο ήταν ένα δωρεάν ταξίδι στο Λονδίνο, δίνοντας τους την δυνατότητα να καταξιωθούν στην διεθνή σκηνή. Έμειναν στην Αγγλία για 18 μήνες παίζοντας σε διάφορα σόου, σε μια κακή γι’ αυτούς χρονική συγκυρία, καθώς το διάστημα που έλειψαν από την χώρα των καγκουρό, έγιναν «πράματα και θάματα», γιατί τότε ήταν που η διεθνής μουσική σκηνή έστρεψε το βλέμμα της εκεί, μ’ αποτέλεσμα πολλές μπάντες να γίνουν γνωστές διεθνώς, ενώ οι «Fraternity» έχαναν την χρυσή αυτή ευκαιρία ευρισκόμενοι στην Αγγλία….

Ήταν λοιπόν αυτή η περίοδος, τότε που οι «Fraternity» παίζανε ζωντανά στο Λονδίνο, με τον Bon Scott στα φωνητικά, όταν άνοιξαν το σόου για τους «Geordie» του Brian Johnson, όταν ο Bon έπαιξε support για τον Brian!!!

 

Bon Scott and Brian Johnson8

 

 

Σταμάτης Μπούρδος

 

Black Velvet Radio

Pin It

keysmash1

 

FACEBOOK LOGO   INSTAGRAM LOGO 2 YOUTUBE LOGO
 googleplay2  mixcloud111

 

 

ENED LIVE24 LOGO 300x150

liveradio logo high resolution

online radio box3

liveonlineradiologo

radiogarden1